‘Absoluut onaanvaardbaar’

OnderhoudNL-voorzitter Ruud Maas zegt ronduit verbijsterd te zijn over de plannen van het kabinet om het lage btw-tarief van zes procent in één keer te willen optrekken naar het eenheidstarief van 21 procent.

Schermafbeelding 2015-06-17 om 20.36.32

 

“De lichte groei die we allen waarnemen, wordt meteen teniet gedaan door deze maatregel. Het CPB kan z’n groeicijfers meteen weer bijstellen! Met het verdwijnen van de lage BTW wordt de oneerlijke concurrentie middels zwartwerk weer aangewakkerd en zullen er onherroepelijk ontslagen vallen en bedrijven verdwijnen. Dit is de genadeklap voor een aantal bedrijven in onze bedrijfstak. De eerste berekeningen tonen aan dat het zal gaan om een verlies aan werkgelegenheid van zo’n vijf- tot zesduizend banen. De arbeidsintensieve beroepen betalen dus duidelijk het gelag van dit kabinetsvoornemen.”

Het vervallen van de lage btw-regelingen komt op een uiterst ongelukkig moment. Na zeven crisisjaren lijkt de economie net weer iets aan te gaan trekken. MKB Nederland-voorzitter Michaël van Straalen (foto) heeft het over een dolksteek in de rug voor de vele duizenden ondernemers die de crisis hebben overleefd en nu net weer een beetje overeind krabbelen. “De afschaffing van de lage btw-regelingen is wat ons betreft ook absoluut onaanvaardbaar.”