5G-test

KPN heeft een naar eigen zeggen succesvolle 5G-test uitgevoerd. Die vond plaats vanuit de haven van Rotterdam, de Johan Cruijff Arena en het eigen Technology Lab in Den Haag.

Vanuit deze locaties werden telefoon-, videogesprekken en datasessies gevoerd met de nieuwste smartphones die 5G ondersteunen. Het ging om een Samsung Galaxy S10 5G, de Huawei Mate 20 X en de Oppo Reno 5G, die gebruik maakten van de 3.5 GHz spectrumband. KPN laat weten dat met een van deze telefoons een downloadsnelheid van liefst 1,3 Gbps kon worden genoteerd.

5G-test

Het telecombedrijf spreekt van ‘een volgende stap in het technisch gereed maken’ van zijn mobiele netwerk voor 5G. Met de komst van 5G komen korte reactietijden en meer precisie voorhanden in het mobiele netwerk. Dit maakt weer nieuwe toepassingen mogelijk en grootschaliger gebruik van videotoepassingen als augmented reality en virtual reality.

700 MHz

In Rotterdam startte KPN vorig jaar met het testen van 5G op de 700 MHz band in het 5G Fieldlab. Het probeerde er verschillende toepassingen die industriële productieprocessen helpen te optimaliseren. Binnenkort start een proef in Amsterdam met het 26 GHz spectrum. KPN maakt voor de tests gebruik van drie 5G-frequentiebanden. De 700 MHz band die in Nederland na de frequentieveiling in 2020 beschikbaar is voor 5G, de 3.5 GHz band die naar verwachting vanaf 2022 beschikbaar komt en de 26 GHz band waarvan nog niet bekend is wanneer deze beschikbaar komt in Nederland. (Archieffoto KPN)