5G-test

Bij de raffinaderij van Shell Pernis heeft een 5G-test plaatsgevonden. Onderhoudswerkzaamheden konden dankzij nieuwe video- en augmented reality-toepassingen efficiënter en sneller worden uitgevoerd.

Bij de pilot zijn behalve Shell ook KPN, Huawei, ExRobitics, Accenture en ABB betrokken. Met behulp van 5G-toepassingen zouden productieprocessen kunnen worden geoptimaliseerd. Ook helpt het de veiligheid te vergroten en kan 5G voor voorspellend onderhoud worden ingezet.

Eerste gebied in Nederland

KPN heeft het 5G-netwerk aangelegd, waarbij het gebruikmaakte van het voor dit doel toegewezen testspectrum in de 700MHz en 3500MHz. Ook werd de 2300MHz frequentieband benut. In combinatie met nieuwe netwerk- en antennetechnieken vergrootte dit de netwerkcapaciteit behoorlijk. Ook kwam het de reactietijd en de betrouwbaarheid ten goede, aldus KPN. Volgens het telecombedrijf is de Rotterdamse haven hiermee het eerste gebied in Nederland, dat van 5G-standaarden gebruikmaakt en hierdoor geschikt is voor nieuwe video- en augmented reality-toepassingen.

5G-test

Bij Shell Pernis is 5G-techniek ingezet voor het uitvoeren van preventief onderhoud aan de leidingen. Ultra High Definition-camera’s en machine learning konden dankzij 5G een bijdrage leveren aan het voorspellen van toekomstig onderhoud. Met behulp van augmented reality konden met tablets uitgeruste inspecteurs en engineers toegang krijgen tot extra informatie over de procesinstallaties. Een andere noviteit is de ‘slimme helm’, waarmee inspecteurs via beeld en geluid in contact staan met experts op afstand. Ook kan de mobiele inspectierobot, die speurt naar gaslekken, dankzij 5G nauwkeuriger en betrouwbaarder werken.

Voortrekkersrol

Jos van Winsen, general manager van Shell Pernis, noemt de Rotterdamse haven een logische plaats voor een test als deze. “We verwachten met nieuwe digitale technologieën veel te bereiken op het gebied van betrouwbaarheid en efficiëntie en zo onze industrie nog veiliger te maken. Shell neemt met KPN en de partners daarom graag een voortrekkersrol met het Industrial 5G Field Lab.”

Zie ook: Delfts bedrijf start productie inspectierobot