Raffinaderijen

De gevolgen van de coronacrisis laten zich voelen in de raffinage en chemie. Het CBS meldt een omzetdaling van 30,1 procent in het tweede kwartaal van dit jaar.

De grootste daling noteerde het CBS bij producenten van aardolie, die 53,6 procent minder omzet genereerden dan in dezelfde periode een jaar eerder. De prijzen van aardolieproducten daalden met 46,4 procent.

Raffinage en chemie

In de gehele industrie viel de omzetdaling lager uit. Gemiddeld was de omzet 16,6 procent lager dan een jaar eerder. Vooral in de maanden mei en april zagen industriële bedrijven zich met omzetdalingen geconfronteerd. De afzetprijzen waren in het tweede kwartaal 7,1 procent lager dan een jaar eerder.

Transport

De omzet in de transportmiddelenindustrie (-38,6 procent) en textiel-, kleding- en lederindustrie (-27,4 procent) werd ook sterk negatief beïnvloed door de coronacrisis. Er waren ook branches die een omzetstijging boekten. Tabaksproducenten sprongen er bijvoorbeeld uit met een omzetplus van 10,7 procent. Ook fabrikanten van farmaceutische producten en machinefabrikanten wisten in het tweede kwartaal meer omzet te realiseren. (Foto: Danny Cornelissen)

Zie ook: Mogelijke subsidieregeling waterstofprojecten