Ingenieursbureau

De rechtbank van Den Bosch heeft Shell een boete van 2,5 miljoen euro opgelegd. Het bedrijf zou onvoldoende maatregelen hebben genomen om de explosie bij Shell Moerdijk in 2014 te voorkomen.

Deze explosie vond op 3 juni 2014 plaats. Een fabriek werd opnieuw gestart nadat er een nieuwe katalysator in was geplaatst. Anders dan voorzien liep de temperatuur sterk op, waarop brand en een explosie volgde.

Boete

De rechtbank stelt dat Shell ‘niet voldoende maatregelen’ heeft genomen om het ongeval te voorkomen. Ook stelt zij dat het Shell geluk heeft dat de ontploffing ‘niet op een grotere catastrofe is uitgelopen’. Bij het ongeluk liepen twee medewerkers van Shell verwondingen op. De rechtbank legt Shell een boete van 2,5 miljoen euro op omdat het regels voor milieu- en arbeidsomstandigheden heeft overtreden.

Ethyleenoxide

Ook rekent de rechtbank het Shell aan dat een jaar later, in 2015, ethyleenoxide vrijkwam. Zij vindt dat het bedrijf hierbij niet de juiste maatregelen heeft genomen.

‘Goal Zero’

Shell laat in een reactie weten het vonnis te bestuderen. General manager Richard Zwinkels van Shell Moerdijk verklaart: “Op Shell Moerdijk leven wij Goal Zero: nul ongevallen, nul lekkages. Wij blijven verbeteren. Vandaag beter dan gisteren, morgen beter dan vandaag. Daar staat Shell Moerdijk voor, daar sta ik voor. Wij hadden de incidenten moeten voorkomen. We hebben ervan geleerd; we hebben geïnvesteerd en de bedrijfsvoering aangepast. Deze incidenten kunnen nu niet meer gebeuren.” (Foto: Twitter)

Zie ook: Zonnepark Shell Moerdijk in gebruik genomen