Selecteer Pagina

Vandeputte Safety Experts

door | 30 nov, 2022 | Bedrijveninfo

Vandeputte levert totaalontzorging op vlak van veiligheid

Om de kans op ongevallen op de werkplek te minimaliseren zijn Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM’s) soms onvermijdelijk. Vandeputte Safety Experts heeft producten en kennis in huis om ondernemers en medewerkers volledig te ontzorgen.

Tekst: Mels Dees

Het belang dat aan veiligheid en welzijn wordt gehecht groeit door de jaren, weet Gerald Schutten, sales manager bij Vandeputte Safety Experts. “Dat heeft tot gevolg dat we als onderneming nog kunnen groeien in een markt waar het aantal bedrijven dat actief is niet veel groter wordt.” De sales manager doelt daarmee op het feit dat in West-Europa steeds minder productiebedrijven actief zijn. “Veiligheid en welzijn staan steeds hoger op de agenda van bedrijfsleiders en nieuwe sectoren brengen nieuwe risico’s met zich mee. Denk daarbij bijvoorbeeld aan werken met batterijen, samenwerken met robots en psychosociaal welzijn. Steeds meer oplossingen vragen ook een specifieke kennis en die hebben wij in huis. Wij zijn dagelijks met safety-producten bezig. We doen niets anders.” 

Uitgebreid productgamma

“Vandeputte is als onderneming een distributeur, maar met de ervaring als producent”, stelt Schutten. “We hebben lange tijd onze eigen persoonlijke beschermingsmiddelen gefabriceerd. Vandaag de dag combineren we een breed gamma aan A-merken met onze eigen merken. Die laatste laten we in opdracht maken, maar wel naar onze specificaties en gebruikmakend van de kennis van de markt die bij ons in huis is.” 

Vandeputte levert aan industriële bedrijven, zoals de sectoren staal, chemie, logistiek, transport, elektronica en automotive. “Voor elk product en elk risico hebben we specialisten in dienst, die alleen maar bezig zijn met oplossingen op dat vlak.” Dit stelt het bedrijf in staat bedrijven steeds een gefundeerd en merkonafhankelijk advies te geven. 

Semi-geautomatiseerd warehouse

Schutten gaat kort in op de historie van het bedrijf. “De familie Vandeputte is 75 jaar geleden in Boechout, bij Antwerpen, begonnen met een lederbewerkingsbedrijf. Op een gegeven moment kwam vanuit bedrijven in de Antwerpse haven de vraag of de onderneming handschoenen kon maken die arbeiders zouden beschermen tijdens hun werk.”
Er kwam in de loop van tijd steeds meer wet- en regelgeving op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen en de vraag werd steeds groter. “Toen specialiseerde de onderneming zich in persoonlijke beschermingsmiddelen.” Inmiddels heeft het familiebedrijf 250 mensen in dienst die niet alleen in de vijf vestigingen in Nederland, België en Frankrijk werken, maar ook in het distributiecentrum in het Vlaamse Puurs, een semi-geautomatiseerd warehouse met een oppervlakte van 18.000 vierkante meter.

Totaaloplossing voor klanten

Vandeputte levert klanten inmiddels meer dan producten voor persoonlijke bescherming. “We bieden onze klanten een totaalconcept.” Dat betekent dat de onderneming eveneens het hele pallet aan diensten, van advies en training, tot aanschaf en onderhoud verzorgt. 

“Bij onderhoudsgevoelige PBM’s zorgen we voor het onderhouden en keuren van de producten on site of in ons eigen atelier. Denk daarbij aan volgelaatmaskers, persluchtflessen en valbeveiliging.” Het geven van advies maakt deel uit van het totaalpakket dat Vandeputte aanbiedt. “We geven, met eigen specialisten, bijvoorbeeld advies op het gebied van werken op hoogte.” De onderneming gaat daarbij steeds uit van de arbeidshygiënische strategie: “Eerst zorgen dat er geen risico’s zijn, als dat niet lukt werken we aan de collectieve veiligheid en als laatste middel de inzet van Persoonlijke Veiligheidsmiddelen (PVM).” 

Schutten geeft twee voorbeelden van situaties waarin het advies van Vandeputte voor grote veranderingen zorgden bij een klant. “Een van onze opdrachtgevers had een ongewoon fors verbruik van handschoenen. Maar op hetzelfde moment ook veel snij-incidenten.” Het bleek dat medewerkers twee soorten handschoenen gebruikten. Een dunne voor normale werkzaamheden en daarnaast een snijvaste handschoen. Schutten: “Medewerkers pakten het dunne exemplaar omdat dit comfortabel zat. Het beschermde echter niet voldoende.”

De oplossing die Vandeputte voorstelde voorziet in een distributieautomaat die aan de juiste medewerker de juiste handschoen verstrekt. “Dit levert minder snij-incidenten op en een besparing van 25 procent op materialen.”

Safety As A Service 

Bij een ander bedrijf was een grote hoeveelheid gasdetectoren in omloop. Door slechte kalibratie functioneerden ze niet optimaal en was er kans op incidenten. Nu wordt elke detector uitgeleend via een lockerautomaat. Na gebruik wordt hij ook weer teruggeplaatst in deze locker. Vandeputte zorgt ervoor dat elke ingeleverde gasdetector gecontroleerd en indien nodig gekalibreerd wordt voor hij opnieuw uitgeleend kan worden. Dat verkleint de kans op incidenten aanzienlijk. “Door het opzetten van een deelsysteem zijn de detectoren niet alleen veel veiliger. Het totale aantal detectoren werd teruggebracht van 9.000 naar 5.000, wat een forse besparing betekent.” 

“De klant betaalt niet per detector, maar voor de beschikbaarheid van voldoende gebruiksklare detectoren.” De vergelijking met de IT-omgeving van bedrijven is niet ver weg: noem het gerust ‘Safety As A Service’.”

Nieuwsbrief

Wekelijks het laatste Rotterdamse industrienieuws direct in je inbox? Meld je dan nu aan en blijf zo op de hoogte!

Bedankt voor het aanmelden. Veel leesplezier!