10MW-windturbine op Tweede Maasvlakte

Het College van B & W van Rotterdam wil op de Tweede Maasvlakte een grote windturbine laten plaatsen. De installatie moet een vermogen krijgen van 10 megawatt.

De windturbine zou voldoende energie opwekken om achtduizend huishoudens van elektriciteit te voorzien. De gemeente wil eerst onderzoeken of de Tweede Maasvlakte een geschikte plek is om zo’n windturbine te plaatsen. Zij verwacht dat de bouw van het gevaarte volgend jaar kan worden voltooid. Voorwaarde is wel dat de vergunning snel rond komt. Het is de bedoeling dat de windmolen eerst twee jaar wordt getest. Daarna kan de installatie ‘structureel’ worden ingezet voor het opwekken van energie, aldus de gemeente in een persbericht.

Windturbine

“Met dit tweejarige pilotproject is Rotterdam koploper en willen we nieuwe ontwikkelingen op gebied van wind blijvend stimuleren”, verklaart havenwethouder Adriaan Visser. 10 megawatt is een vermogen dat tot nog toe uitsluitend aan offshore windturbines wordt toegeschreven. Het windpark Borssele I voor de kust van Zeeland wordt bijvoorbeeld met windturbines van 8 megawatt uitgerust. Verscheidene windturbinefabrikanten hebben inmiddels 10 megawatt-windturbines ontwikkeld. De condities op de Tweede Maasvlakte zijn waarschijnlijk vergelijkbaar met die op zee. (Foto: Danny Cornelissen)

Zie ook: Windenergie groeit verder door