Blockchain-container

Voor het eerst is een container vanuit Korea met behulp van blockchain naar Nederland verscheept. Dit betekent dat dit helemaal papierloos verliep, en dat de blockchaincontainer van begin tot eind viel te volgen.

Het project met de blockchaincontainer betrof een proef waaraan het Havenbedrijf Rotterdam, ABN AMRO en Samsung SDS deelnamen. De container werd vanuit Korea naar het magazijn van Barge Terminal Tilburg verscheept. Deze route liep via de haven van Rotterdam. Het gebruik van blockchaintechnologie leverde verschillende voordelen op, ook omdat de container met tracingsystemen was uitgerust. Zo kwam er bij de verwerking van de vrachtdocumenten helemaal geen papierwerk aan te pas, en ook de financiering verliep volledig papierloos.

Direct reageren

Robert van der Waal, deputy president van Samsung SDS EU/CIS, is ervan overtuigd dat het gebruik van DELIVER – zoals het blockchainplatform heet – grote voordelen biedt. “De eerste verzending gaf ons duidelijk inzicht in de mogelijkheden van implementatie op grotere schaal. Als ontvangende partij profiteerden wij van de rechtstreekse informatie en vroegtijdige beschikbaarheid van gedigitaliseerde nieuwsbrieven. We kunnen onze processen op efficiëntere wijze herontwerpen en direct reageren op betrouwbare gegevens en gebeurtenissen terwijl die nog plaatsvinden.”

Blockchaincontainer

Nu de eerste proef succesvol is gebleken, hebben de hieraan deelnemende partijen een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de volgende fase. Het doel daarvan is meer tests uit te voeren, met verschillende verladers uit verschillende sectoren op verschillende handelsroutes.

Zie ook: Start blockchainproef voor containertransport